Nieuwe cursus "Patchwork voor Beginners"

5/5/2023

De cursus bestaat uit 5 lessen op vrijdagvoormiddag. Eerste les gaat door op 26 mei. Prijs: 60EUR (exclusief materiaal).

Blokken

28/4/2023

Quilt is het eindproduct: nadat wij lapjes hebben genaaid en/of gestikt, wordt het hele gebeuren gedubbeld en doorpit en gequilt. Maar hoe begin je eraan? Sedert het einde van de 19de eeuw worden tekeningen gepubliceerd van vierkanten en dat noemen wij een blok. Deze blokken hebben soms zelfs meerdere namen omdat de oorsprong van patchwork ontstond voordat er een geschreven geschiedenis over bijgehouden werd.... Je kan een quilt maken met telkens dezelfde blok, door deze te herhalen tot je de gewenste maat van quilt hebt, maar je kan ook meerdere blokken aan elkaar zetten en een verhaal maken. Zo heb ik zelf een verhaal "de Bruidsquilt" gemaakt, maar je kan er ook eentje maken over je eigen leven. Ik wil je daarin wel begeleiden. Interesse? Laat maar weten.

Spiegels of vereenvoudigd "stack and whack"

23/4/2023

Sterren maken met hetzelfde stofje 6 of zelfs 8x herhaald, dit geeft een heel speciaal effect. Heel rijkelijk. Hiervoor heb je een stof nodig met een grote print of duidelijke tekening. Dan moet deze stof precies gesneden worden en daarna heel precies genaaid. De waaier van de tekening die dan onthult wordt is zoals een bloem die opengaat. Interesse? Neem dan contact op en wij plannen er een werkshop rond, want er zijn heel wat details om op te letten. Uit de stof die gekozen wordt moet 6 of 8 keer de verkozen tekening gesneden kunnen worden. Genoeg contrast en een scherp mes is zeker een vereiste. Je kan gebruik maken van een snijlat waarop de graden aangeduid staan, zowel metrisch als duimen (inches). Koudwatervrees? Geen nood, wij helpen je wel :-)

Themales op zaterdag: Bargello Quilt

10/3/2023

De naam Bargello quilt komt van het Palazzo del Bargello in Firenze, Italië,waar zich een serie stoelen bevindt die een "vlammensteek"(Florentine Flamestitch) patroon hebben. Oorspronkelijk werd de Bargello techniek toegepast in borduurwerk, maar er zijn nu ook Bargello quilts. Het patroon van het borduurwerk wordt bekomen door verschillende stroken stof van eenzelfde hoogte maar met verschillende breedtes aan elkaar te naaien. De stof wordt in lange stroken gesneden en aan elkaar genaaid in opeenvolgende kleuren. Daarna worden de stroken in verschillende breedtes gesneden en aan elkaar genaaid waarbij een golfeffect nagestreefd wordt. Zou jij ook graag een Bargello quilt maken? Neem dan zeker contact op!